Midnattsol, mørketid og nordlys

Midnattsol

Fenomenet midnattssol er når solen ikke forsvinner under horisonten og den er synlig hele døgnet. Polarsirkelen er den sørlige grensen for hvor en kan oppleve dette fantastiske fenomenet.

Tidsrommet man kan se midnattssolen øker desto nærmere en kommer polpunktet. Ved polarsirkelen dreier det seg om ca 1 måned mens på selve nordpolen kan man se den sammenhengende i 6 måneder, såfremt værforholdene tillater det. På Saltfjellet vil denne perioden vare fra begynnelsen av juni til midten av juli.

Midnattsol
Mørketid

Mørketid

Områdene som om sommeren har midnattssol får om vinteren også mørketid, hvor tidsrommet det er mørkt tilsvarer tidsrommet det er lyst om sommeren. Likevel vil det ikke være komplett mørke selv om solen ikke kan sees, og det kommer av lysbrytningen i atmosfæren, på samme måte som at det blir lyst før soloppgang.

Nordlys

Aurora Borealis eller nordlys som vi kaller det er et fysisk fenomen som forekommer når solvinder med elektrisk ladete partikler kolliderer med gassene i jordas atmosfære. Nordlyset inntreffer på en høyde mellom 90 og 150 km over bakken, og fremstår som et magisk, levende, bevegelig lys på nattehimmelen. Fargen varierer mellom nesten hvit, grønn, blå og rød. Nordlyssesongen på Saltfjellet starter i september og varer til april.

Nordlys